Selecteer uw regio

Meer informatie

Elektrische Installaties
Werkzaamheden
Bedrijven
Doos met sticker

Projectverlichting

Lichtplan

Hoe weet u nu welke vorm van verlichting u moet toepassen in uw bedrijf? Door een duidelijk verlichtingsplan op te stellen komt u uiteindelijk tot de juiste keuze.
De meest geschikte vorm van verlichting hangt helemaal af van de ruimte. Deze zal daarom eerst goed geanalyseerd moeten worden. Dit kunt u doen door de functie van de ruimte te bepalen, de mate van lichtbehoefte en de mate van natuurlijke lichtinval. Kies vervolgens waar de verlichting en de aansluitpunten zullen komen. Het lichtplan bestaat doorgaans uit drie vormen van verlichting:
•    Basisverlichting: een gelijkmatig licht dat via wanden of het plafons door de ruimte wordt verspreid.
•    Sfeerverlichting: dit licht is bedoeld om een positieve sfeer te creëren. Dit is bijvoorbeeld handig voor boven een vergadertafel of in een ontvangsthal.
•    Functionele verlichting: gerichte verlichting zoals een bureaulamp
Het is misschien lastig om zelf een goed lichtplan te maken. U kunt er daarom ook voor kiezen om deze taak aan een specialist over te laten.

Kantoorverlichting

Een goed lichtplan brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Een goede verlichting is zowel van positieve invloed op de arbeidsprestaties als op de gehele sfeer van uw kantoor. Een slechte verlichting kan zelfs gezondheidsproblemen opleveren. Het is daarom de moeite waard om te investeren in een goede kantoorverlichting. TL en LED verlichting zijn energiezuinige opties voor verlichting. LED verlichting verbruikt zelfs 90% minder energie dan gloeilampen.

Noodverlichting

Volgens de Arbo-wet, het bouwbesluit en NEN normen, is vrijwel elk gebouw verplicht een goede noodverlichting te installeren. Noodverlichting wordt automatisch ingeschakeld bij het uitvallen van de elektriciteit. De noodverlichting bestaat uit een vluchtrouteverlichting, anti-paniekverlichting en verlichting van werkplekken met een verhoogd risico.

Designverlichting

Voor een extra sfeervolle verlichting in uw pand kunt u ook nog kiezen voor designverlichting in allerlei soorten, vormen en kleuren. Kies voor een verlichting die goed bij uw interieur past. U bepaalt zelf wat u met uw designverlichting uit wilt stralen.

De verschillende soorten lampen

Bij een gloeilamp wordt de stroom door een gloeidraad gestuurd, die zo heet wordt dat deze licht geeft. Een groot nadeel van de gloeilamp is dat slechts 5% van de energie wordt omgezet in licht. De rest bestaat alleen maar uit warmte. De gloeilamp heeft een relatief hoog energieverbruik en een korte levensduur. De lamp is niet echt meer van deze tijd en zal binnenkort zelfs verdwijnen.
Spaarlampen zijn hiervoor in de plaats gekomen. Deze lampen verbruiken minder energie en hebben een langere levensduur. Een nadeel van de spaarlamp is dat ze een opstarttijd hebben. Dit verkort tevens de levensduur. Spaarlampen moeten worden verwerkt in het chemisch afval, omdat ze kwikdamp bevatten. Dit kan schadelijk zijn voor het milieu. Echter is dit een minimale hoeveelheid, zodat dit nadeel niet opweegt tegen de voordelen van de spaarlamp. Sommige mensen ervaren tenslotte het licht van de spaarlamp als onprettig.

De halogeenlamp hangt tussen de gloeilamp en de spaarlamp in. Halogeenlampen zijn zuiniger dan gloeilampen, maar niet zo zuinig als spaarlampen. Daarentegen geeft halogeen een meer sfeervolle verlichting.
Bovengenoemde verlichtingssoorten worden steeds vaker vervangen door LED-verlichting. LED-verlichting is de trend op het gebied van verlichting. Deze verlichting biedt een aantal opvallende voordelen ten opzichte van de halogeenverlichting. LED verbruikt ten eerste zeer weinig energie en is daarom goed voor het milieu en uw energierekening. Daarnaast heeft LED verlichting een bijzonder lange levensduur, een geringe warmteontwikkeling en geen opwarmtijd, wat bij een spaarlamp bijvoorbeeld wel het geval is.

TL-verlichting, vooral bekend als de TL-buis. De lampen beschikken over een fluorescerende stof die de straling van de lamp omzet in licht. TL-verlichting heeft een lange levensduur en is energiezuinig. De lampen geven een fel licht en worden daarom vooral gebruikt in bijvoorbeeld kelders. Ook maken veel bedrijven gebruik van de TL-buizen.
PL-lampen zijn vergelijkbaar met TL, maar hebben andere afmetingen.