Selecteer uw regio

Meer informatie

Elektrische Installaties
Werkzaamheden
Bedrijven
Doos met sticker

Groepenkast

Een groepenkast verdeelt de energie in uw huis over verschillende groepen. Op een groep kan een beperkt aantal apparaten worden aangesloten, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die ze verbruiken. Wanneer er teveel apparaten tegelijkertijd op 1 groep worden gebruikt, kan de stroom uitvallen door overbelasting. Machines die meer dan 2000 Watt verbruiken, moeten op een aparte groep worden aangesloten. 

Uitbreiding van uw groepenkast

Een groepenkast is uit te breiden met speciale verdelers (groepen), bijvoorbeeld een multimediaverdeler of een speciale verdeler voor keukenapparatuur. Op 1 aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen worden aangesloten. Bij bijvoorbeeld uitbreiding van uw keuken kunt u controleren wat de mogelijkheden tot uitbreiding zijn in uw meterkast. Het is niet altijd nodig om de meterkast te vervangen.
Wanneer u elektrisch gaat koken, moet de groepenkast worden uitgebreid met een aparte kookgroep, die uit gekoppelde groepen bestaat. Voor de overige apparatuur is natuurlijk ook een groep nodig, u zou in dit geval dus minstens drie groepen nodig hebben voor de keuken.

Vervanging van uw groepenkast

Vervanging kan bijvoorbeeld wel noodzakelijk zijn wanneer u een oud huis koopt, uw huis verbouwt, of het aantal stroomverbruikers in uw woning toeneemt. De oude meterkast heeft dan vaak niet genoeg ruimte voor de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt. Een belangrijke reden voor vervanging van de meterkast is over het algemeen altijd de veiligheid. Oude meterkasten beschikken meestal over stoppen, maar niet over een aardlekschakelaar. Daardoor bent u alleen beveiligd tegen kortsluiting, maar bijvoorbeeld niet tegen lekstroom. Bij nieuwe meterkasten is minstens één aardschakelaar niet voor niets verplicht.

1-fase of 3-fasengroepenkast

Bij de aanschaf van een nieuwe groepenkast heeft u de keuze tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast. De meeste huizen beschikken over een 1-fase groepenkast. Deze is te herkennen aan de aansluitwaarde die op de Kilowattuurmeter staat vermeld. Staat hier 220/230 Volt op, dan heeft u een 1-fase groepenkast. Bij een 3-fasen groepenkast is dit 380/400 Volt. Overigens staat deze informatie ook vermeld op uw jaarlijkse energieoverzicht.